Gezocht: straffe, ge├źngageerde architect-ondernemers


De Jo Crepain Prijzen belonen uitmuntende, geëngageerde architect-ondenemers.

 

Hoogstaande architecturale kwaliteit, al dan niet met uitstraling tot in het buitenland, vormt daarbij een basisvoorwaarde. De Prijzen willen zich hier echter niet toe beperken. De organisatie vindt het belangrijk om bureaus te bekronen die naast goede architectuur ook op economisch en menselijk vlak een succesverhaal zijn. Door deze voorbeelden een podium te geven, vraagt ze meer aandacht voor de economische leefbaarheid van de architectensector, die vaak onderbelicht blijft t.o.v. het esthetische en functionele verhaal van architectuur. De Prijzen gaan daarom in de eerste plaats om architecten, eerder dan om architectuur.

 

In de zoektocht naar uitmuntende architect-ondernemers schenkt de jury daarom bijzondere aandacht aan de professionaliteit en organisatie van het bureau, zowel in relatie tot externe bouwpartners als bij de interne bedrijfsvoering. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar de rendabiliteit van het kantoor en het personeelsbeleid en -welzijn.

 

Het engagement waar de laureaten blijk van dienen te geven uit zich in visievorming en innovatie m.b.t. actuele maatschappelijke vraagstukken zoals de klimaatopwarming, het mobiliteitsvraagstuk, circulair bouwen…

 

De organisatie is daarnaast ook uitdrukkelijk erkentelijk voor kantoren die zich niet alleen maatschappelijk maar ook t.o.v. de eigen sector engageren. Een collegiale houding kan bv. door het overdragen van kennis aan collega's, een ethische houding bij de deelname aan wedstrijden, het afdwingen van respect bij opdrachtgevers wanneer het op verloning en voorwaarden aankomt...

 

Ten slotte kan ook een toekomstgerichte visie over de rol van de architect binnen de veranderende bouwpraktijk een extra aspect zijn dat in de beoordeling wordt meegenomen.

 

Het is de uitdrukkelijke wens van de organisatie om de laureaten van de Jo Crepain Prijzen te bekronen en naar voor te schuiven als waardige ambassadeurs van de architectensector.

Categorie├źn: deelnamevoorwaarden


Beloftevol Startend Architectenbureau

 

De gemiddelde leeftijd van de nog actieve stichtende vennoten van het bureau is op 6 juni 2019 niet hoger dan 40 jaar OF de stichtingsdatum van het deelnemende bureau is op juni 2019 niet langer dan vijf jaar geleden.

 

Innovatief Architectenbureau

 

Voor de editie 2019 wordt deze categorie onderverdeeld in bureaus tot en met 9 medewerkers (fulltime equivalenten, zaakvoerder(s) inbegrepen) enerzijds en bureaus vanaf 10 medewerkers anderzijds (fulltime equivalenten, zaakvoerder(s) inbegrepen). 

 

Voor de Carrièreprijs kan niet worden gekandideerd.

Een trofee en meer


3D-kunstenaar Nick ERVINCK (°1981, woont en werkt in Lichtervelde) exposeert
wereldwijd en creëerde deze trofee met de naam LAPETYL op vraag van Netwerk
Architecten Vlaanderen.

 

Bij elke editie hoort ook een exclusieve publicatie die alle laureaten in beeld brengt en het juryverslag bevat. Een must have, enkel verdeeld op de avond van de uitreiking.


Tijdens een afsluitend walking dinner na de uitreiking kunt u bedrijfsrelaties uitnodigen en uw netwerk verder uitbouwen onder de ca. 300 aanwezigen. NAV zorgt tevens voor de nodige persaandacht bij de vak- en algemene pers. 

Wedstrijdverloop


1. Kandidaatstelling (deadline: vrijdag 18 januari)

 

Bent u het bureau dat wij zoeken? Wil u meedingen in één van de categorieën? Fijn! Bezorg ons uiterlijk op vrijdag 18 januari 2019 om 12u uw portfolio (verwijziging naar de website kan volstaan) en het invulformulier: digitaal op pieter.degroote@nav.be (bestanden groter dan 10MB graag via WeTransfer) of (optioneel) via een postzending in vijfvoud naar Netwerk Architecten Vlaanderen vzw, t.a.v. Pieter De Groote, Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge.

P.S. Een collega tippen kan ook!

 

2. Selectie (deadline: vrijdag 15 februari)

 

Uit de kandidaturen selecteert de jury een longlist van 10 genomineerden. Van de genomineerden verwachten we een ingevuld invulformulier en een schriftelijke nota rond o.m. de professionalisering en het maatschappelijk engagement van uw kantoor.

 

3. Verkiezing van winnaars (april 2019)


Om een uiteindelijke winnaar te kiezen, knoopt de jury graag een gesprek aan met de drie laureaten in elke categorie. Op basis van dit gesprek kiest de jury in elke categorie uiteindelijk een winnaar.

 

4. Bekendmaking (6 juni 2019)


De bekendmaking vindt plaats tijdens op donderdag 6 juni 2019 in de voormalige brouwerij Lamot in Mechelen.

Jury


De jury bestond in 2019 uit:

voorzitter: arch. Kati Lamens, nationaal voorzitter Netwerk Architecten Vlaanderen

prof. dr. ir. arch. Hera Van Sande (KUL, VUB, Archipel)

Kris Baetens, directeur Netwerk Architecten Vlaanderen

arch. Luc Binst, CEO Binst Architects

arch. Arnaud Tandt, freelance redacteur NAV News en Dimension

Dirk Boydens (CEO Studiebureau Boydens)

arch. Bart Cobbaert, denc!-studio (Laureaat Beloftevol Startend Kantoor 2013)

arch. Luc Wallays (OMGEVING - Laureaat Innovatief Architectenkantoor 2017).

arch. Wouter Callebaut (Callebaut-Architecten - Laureaat Beloftevol Startend Architectenkantoor 2017).

Pascal Cools, directeur Flanders DC

Jurysecretaris: Pieter De Groote (coördinator communicatie NAV)

Aan de slag!


Nomineer een collega!

 

Heb je een collega-architecten(kantoor) waarvan je denkt: die voldoet helemaal aan de selectiecriteria en verdient ab-so-luut zo'n Jo Crepain Prijs? Laat het ons dan snel weten en plaats je collega in het zonnetje!

 

Of stel jezelf kandidaat

 

Wil je meedingen in één van de categorieën? Fijn! Bezorg ons uiterlijk op vrijdag 18 januari 2019 om 12u uw portfolio (verwijziging naar de website kan volstaan) en het invulformulier: digitaal op pieter.degroote@nav.be (bestanden groter dan 10MB graag via WeTransfer) of (optioneel) via een postzending in vijfvoud naar Netwerk Architecten Vlaanderen vzw, t.a.v. Pieter De Groote, Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge.

Wat u nog moet weten


Er is geen geldprijs verbonden aan de Jo Crepain Prijs.
De informatie die u ons tijdens de verschillende fases bezorgt, blijft vertrouwelijk. Ook de verschillende juryleden engageren zich hiertoe. Wel nemen we graag een en ander uit uw dossier op in de publicatie, en in het juryverslag. We vragen u hiervoor steeds uw toestemming.
Er wordt geen (schriftelijke of andere) correspondentie gevoerd over de selectie.